Problematika (emotivno labilne i iracionalne osobe neka ne čitaju!)

Problem postojeće (post)dejtonske države Bosne i Hercegovine ne leži u nezadovoljstvu, nepouzdanim političkim vodstvom ili nezainteresiranošću građana, bilo koje etničke prirode. Problem svih problema ovdje, u Federaciji i Republici Srpskoj, leži na skroz drugoj strani sagledavanja probelma, tamo gdje niko ne zalazi.

Problem je – nerealnost! Nerealnost od strane Države, građana, politike i političara, ustava države, ustava entiteta, i nerealnosti BH demokratije.

Nerealno je da postoji država u kojoj imate dvije države, gdje jedna svaki dan sve više i više postaje država u svakom pogledu, dok druga pokušava da održi čitavu državnu zajednicu zvanu BiH, dok ista u isto vrijeme nije sposobna da oformi vlade u pojedinim opštinama, kantonima – dok Federalna vlada, poslije svakih izbora biva oformljena do sljedećih opštinskih izbora… svake dvije godine.

Nerealno je da imate policijske institucije koje nemaju razvijenu koordinaciju na svakom planu, unutar državno-entitetsko-kantonalnih granica u sklopu policijske juristikcije, a da imate izdvajanja u “tehničko-materijalno” osposobljavanje istih institucija koja su u rangu EU država, gdje se ne može reći da ne postoji koordinacija…

Nerealno je koristiti neke historijske događaje, prvenstveno one iz prethodnog građanskog rata u BiH, za ostvarivanje političkih, pa čak i geopolitičkih ciljeva, ovdje i šire…

Nerealno je žuditi i mazohistički patiti za nekim narodima i narodnostima, državama i područjima, s kojima pojedinac nema nikakvih dodirnih tačaka, osim onih emotivnih i iracionalnih, i koja isti pojedinac ne može i ne umije naći na globusu Crne Go.. pardon, globusu Svijeta.

Nerealno je kritikovati tuđe, a nedopuštati drugom da iskaže svoje argumente, mišljenja i stavove, naravno i kritiku…

Nerealno je imati Ustav države koji se zove po gradu druge države – samim time, nerealno je govoriti da je isti taj Ustav nekoga sačuvao, ili oslobodio, dok znamo da smo svi mi zadnjih, zamalo punih 20 godina, vezani u lance i okove.

Nerealna je Država BiH! Kada ste spremni racionalno, ne-emotivno, argumentovano sagledati stvari i situciju, shvatit će te istu Istinu – istinu gdje se obećava Nerealno, istinu gdje se prihvaća Nerealno i gdje je Nerealnost, ili bolje da kažemo Nadrealnost, stvar sadašnje današnjice i svakodnevnice.

Prvi naš post je ovakav s namjerom. Jedina stvar koju Vas molimo jeste da ovaj sajt ne sagledate iracionalnim okom i da mu ne pristupate emotivno – takve osobe nisu poželjne ovdje čak ni kao čitaoci, s toga upozoravam takve da ne zalaze u stvari koje ne razumiju.

Ovo je naš prvi post… nadamo se da shvatate gdje smo i šta smo.

Već u idućem članku, koji objavljujemo sutra, predlažemo novo rješenje za ovu državnu zajednicu.

Srdačan pozdrav.

Problematika (emotivno labilne i iracionalne osobe neka ne čitaju!)

Komentariši